Back to the Future: 1981 (best heavy metal albums)
1981, η δεκαετία άρχισε. Το "νέο" heavy metal επωάζεται - αναγεννάται μέσα σε μικρούς πυρήνες και (όταν αισθάνεται έτοιμο) "αντεπιτίθεται" με το NWOBHM. Το έτος εκείνο έγιναν κινήσεις και κυκλοφόρησαν δίσκοι που έθεσαν βάσεις για το μέλλον.
Το 1981 δημιουργήθηκαν μπάντες όπως οι: Jag Panzer, Virgin Steele, Leatherwolf, Metallica, Slayer, Anthrax, Chateaux, Dark Angel, Loudness, Mercyful Fate, Napalm Death, Mötley Crüe, Pantera, Pretty Maids, Savage Grace, Tytan, Sodom, Sortilège, Tesla, Steeler, Tobruk, Wild Dogs κλπ.
Τον Σεπτέμβριο οι Iron Maiden αλλάζουν τραγουδιστή και ταυτόχρονα την ιστορία τους. O Paul Di'Anno απομακρύνεται και ο Bruce Dickinson παίρνει την θέση του. Το 1981 είναι, επίσης, η χρονιά που παρουσιάζονται οι Manowar στους metal fans καθώς κυκλοφόρησαν το παρθενικό τους demo σε κασέτα (περιλαμβάνει τα τραγούδια "Battle Hymn" - "Shell Shock", ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η μοναδική ηχογράφηση με την μπάντα του drummer Carl ή Karl Canedy).
Η παρουσίαση των 30 καλύτερων κυκλοφοριών του έτους 1981 σύμφωνα με την άποψη και τα αισθητικά κριτήρια του γράφοντος (σχολιασμός μόνο στα 15 πρώτα):
Το 1981 δημιουργήθηκαν μπάντες όπως οι: Jag Panzer, Virgin Steele, Leatherwolf, Metallica, Slayer, Anthrax, Chateaux, Dark Angel, Loudness, Mercyful Fate, Napalm Death, Mötley Crüe, Pantera, Pretty Maids, Savage Grace, Tytan, Sodom, Sortilège, Tesla, Steeler, Tobruk, Wild Dogs κλπ.
Τον Σεπτέμβριο οι Iron Maiden αλλάζουν τραγουδιστή και ταυτόχρονα την ιστορία τους. O Paul Di'Anno απομακρύνεται και ο Bruce Dickinson παίρνει την θέση του. Το 1981 είναι, επίσης, η χρονιά που παρουσιάζονται οι Manowar στους metal fans καθώς κυκλοφόρησαν το παρθενικό τους demo σε κασέτα (περιλαμβάνει τα τραγούδια "Battle Hymn" - "Shell Shock", ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η μοναδική ηχογράφηση με την μπάντα του drummer Carl ή Karl Canedy).
Η παρουσίαση των 30 καλύτερων κυκλοφοριών του έτους 1981 σύμφωνα με την άποψη και τα αισθητικά κριτήρια του γράφοντος (σχολιασμός μόνο στα 15 πρώτα):
01. Black Sabbath - "Mob Rules" (full length)
Το κύκνειο άσμα (την πρώτης περιόδου) του Dio με τους Sabbs. Είχε την πολύ δύσκολη αποστολή να διαδεχθεί τον κολοσσό "Heaven and Hell". Βαριά η παρακαταθήκη, αλλά κατάφερε να το κοιτάξει στα μάτια. If you listen to fools... The Mob Rules!
02. Tygers of Pan Tang - "Spellbound" (full length)
Ο δεύτερος δίσκος των Tygers, ο πρώτος τους με τον (θεό) John Sykes στην κιθάρα (κι επίσης το παρθενικό με τον John Deverill στα φωνητικά). Οι τίγρεις του Νησιού των Μάγων (Pan Tang) έχουν ξεχυθεί κι αναζητούν το θήραμά τους.
03. Rush - "Moving Pictures" (full length)
Η αλλαγή της δεκαετίας βρήκε έτοιμους τους Rush, οι οποίοι προσαρμόστηκαν εύκολα στα νέα (ηχητικά κι όχι μόνο) δεδομένα των 80ς. Μπορεί οι (κλασικοί τους) δίσκοι στα 70ς να παραμένουν απλησίαστοι (ακόμη κι από τους ίδιους), όμως η μετάβαση έγινε και ήταν ομαλή. Το "Moving Pictures" περιλαμβάνει πιθανά το πιο δημοφιλές τραγούδι των Καναδών progsters, το (εναρκτήριο) "Tom Sawyer".
04. Rainbow - "Difficult to Cure" (full length)
Ο πέμπτος "ολοκληρωμένος" στουντιακός δίσκος των Rainbow επιβάλει και καθιερώνει την εμπορική περίοδο της μπάντας, η οποία ξεκίνησε με το "Down to Earth" του 1979. Παρθενικό album του ουρανίου τόξου με τον Joe Lynn Turner στα φωνητικά. Μπορεί τα τρία πρώτα albums των Rainbow να είναι απλησίαστα (ακόμη κι από τον Ritchie) και στα υπόλοιπα όμως υπάρχει ποιοτική μουσική, έστω και σε πιο εμπορικό "περιτύλιγμα". Στο συγκεκριμένο θα βρούμε μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο βασικό θέμα της 9ης συμφωνίας του Beethoven. Κρίμα που το πιο γνωστό κομμάτι του δίσκου είναι το "όχι δικό τους" (σύνθεση του Russ Ballard) "I Surrender".
05. Ozzy Osbourne - "Diary of a Madman" (full length)
Ο άξιος διάδοχος του (εξαιρετικού) "Blizzard of Ozz" και η τελευταία ηχογράφηση του τρομερού ταλέντου Randy Rhoads. Από μία πλειάδα εξαιρετικών τραγουδιών μελωδικού metal ("Over the Mountain", "Flying High Again" κλπ) ξεχωρίζει ως φάρος φωτεινός το ομότιτλο τραγούδι. Από τις καλύτερες συνθέσεις ολάκερης της δεκαετίας.
06. Diamond Head - "Diamond Lights" (EP)
Ίσως το κορυφαίο Βρετανικό συγκρότημα της δεκαετίας του ογδόντα κατά την άποψη του γράφοντος. Το συγκεκριμένο -τεσσάρων τραγουδιών- ep "γεφυρώνει" την απόσταση ανάμεσα σε δύο εκπληκτικά albums: το "Lightning to the Nations" (1980) και το "Borrowed Time" (1982). Ανατριχίλες με το "It's Electric".
07. Cirith Ungol - "Frost and Fire" (full length)
Το "μυστήριο" ντεμπούτο μίας "μυστήριας" μπάντας. Και πιθανά το ωραιότερο εξώφυλλο της χρονιάς (κι όχι μόνο) δημιουργία του Michael Whelan. I roamed the world in search of life / Death followed in my wake / I searched for truth, I want the truth / And learned more than I could take (από το "I'm Alive")...
08. Electric Sun - "Fire Wind" (full length)
Το δεύτερο album των Electric Sun και συνάμα ο δεύτερος δίσκος του Uli Jon Roth μετά την αποχώρησή του από τους Scorpions. Το μεγαλείο και η μαγεία είναι εδώ. Κρύβεται από τις ακτίνες του ήλιου του mainstream, αλλά -στις σκιές που κατοικοεδρεύει- κρύβει έναν δικό του, αυτόφωτο, κόσμο.
09. Motörhead - "No Sleep 'til Hammersmith" (live album)
Το "No Sleep 'til Hammersmith" αποτελεί την εξαίρεση σε τούτη την λίστα καθότι είναι ο μοναδικός "ζωντανά" ηχογραφημένος δίσκος, αλλά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το καλύτερο live album στην ιστορία του heavy metal. Ο ορισμός του live. Όχι απλά το πρότυπο, αλλά το αρχέτυπο.
10. Riot - "Fire Down Under" (full length)
Ο τρίτος δίσκος της πρώτης (βλ. hard & heavy) περιόδου των Riot. Αλήθεια όταν το εναρκτήριο τραγούδι τιτλοφορείται "Swords and Tequila" γίνεται να μην συμπαθήσεις τον δίσκο με την πρώτη... "αυτιά";
11. Whitesnake - "Come an' Get It" (full length)
Αποτέλεσε θέμα για "κόντρα" στις τάξεις των φίλων των Whitesnake σχετικά με το ποια περίοδος της μπάντας ήταν η πιο ποιοτική. Το blues / hard rock ύφος των πρώτων albums των Snakes ή το big arena στυλ (από το 1987 και μετά); Η απάντηση δεν είναι εύκολη, καθότι επιχειρήματα θα βρεις και στα δύο "στρατόπεδα". Το "Come an' Get It" ήταν το τέταρτο album του προσωπικού σχήματος του David Coverdale με το τραγούδι "Don't Break My Heart Again" να ξεχωρίζει (όχι πως τα υπόλοιπα υστερούν). Οι Whitesnake εν έτει 1981 παραμένουν Αγγλικό συγκρότημα. Οι "Αμερικανοί" Whitesnake βρίσκονται ακόμη στην αναμονή.
12. Holocaust - "The Nightcomers" (full length)
Πως θα μπορούσε να λείπει από την λίστα ο δίσκος που περιέχει τον απόλυτο ύμνο της "σκληρής" μουσικής ("Heavy Metal Mania"); I've got Heavy Metal music in my blood / And I'd like to give it to you if I could! Οι Σκοτσέζοι Holocaust μετά τα δύο EPs την προηγούμενη χρονιά κυκλοφόρησαν τον Απρίλιο του 1981 τον πρώτο "ολοκληρωμένο" τους δίσκο. Αγνό, βρετανικό heavy metal με μερικά εξαιρετικά κομμάτια πέραν του προαναφερθέντος (πχ "Mavrock").
13. Kiss - Music from "The Elder" (full length)
Είναι ο μόνος δίσκος των Kiss που μπορώ να ακούσω (ολόκληρο). Έχοντας μικρή (έως ελάχιστη) σχέση με το μουσικό ύφος που τους καθιέρωσε η Αμερικάνικη μπάντα επιχειρεί να δημιουργήσει τον πιο "αρτίστικο" και πειραματικό δίσκο της. Περισσότερο pomp / prog / συμφωνικό σε σχέση με το ευθυτενές και "πιασάρικο" hard rock που τους είχαμε συνηθίσει το Music from "The Elder" "πάτωσε" εμπορικά και οι Kiss επέστρεψαν στα γνώριμα μουσικά τους μονοπάτια.
14. Iron Maiden - "Killers" (full length)
Κομβικός δίσκος το "Killers", όχι μόνο για τους Maiden, αλλά και για ολάκερο το heavy metal, καθώς σηματοδοτεί το φινάλε της συνεργασίας της μπάντας με τον Paul Di'Anno και το έδαφος προετοιμάζεται για τον Bruce Dickinson. Το "Killers" σε σύγκριση με το ντεμπούτο των Maiden μάλλον υστερεί, αλλά φέρει την σφραγίδα τους κι αυτό επιβάλλει την παρουσία του στην παρούσα λίστα.
15. Saxon - "Denim and Leather" (full length)
Δίσκος που ξεκινά με το "Princess of the Night" πως θα μπορούσε να λείπει από την λίστα; Πρόκειται για το τέταρτο album των Saxon. Είχαν προηγηθεί το ομώνυμο ντεμπούτο (1979) και οι δύο κυκλοφορίες του 1980 ("Wheels of Steel", "Strong Arm of the Law"). Κι όπως λέει και το πρώτο τραγούδι της δεύτερης πλευράς του βινυλίου "We sat in the sun / And the Bands Played On".
16. Judas Priest - "Point of Entry" (full length)
Με το "British Steel" οι Priest εισήλθαν στην νέα δεκαετία. Έβαλαν τις βάσεις κι έθεσαν τα όρια. Με το "Point of Entry" απέδειξαν ότι έλαβαν τα μηνύματα της εποχής κι ότι αποδείχθηκαν έτοιμοι. Το μεγαλείο πάντως του "Sad Wings of Destiny" φαντάζει απλησίαστο.
17. Accept - "Breaker" (full length)
18. Anvil - "Hard 'n' Heavy" (full length)
19. The Rods - "The Rods" (full length)
20. Budgie - "Nightflight" (full length)
21. Tygers of Pan Tang - "Crazy Nights" (full length)
22. Heavy Load - "Metal Conquest" (EP)
23. Demon - "Night of the Demon" (full length)
24. Blue Öyster Cult - "Fire of Unknown Origin" (full length)
25. Blackfoot - " (full length) Marauder" (full length)
26. Raven - "Rock Until You Drop" (full length)
27. AC/DC - "For Those About to Rock We Salute You" (full length)
28. Thin Lizzy - "Renegade" (full length)
29. Samson - "Shock Tactics" (full length)
30. Saracen - "Heroes, Saints & Fools" (full length)
Η πρώτη θέση της χρονιάς ανήκει στους Saracen. Ο δίσκος εκείνος είναι στους κορυφαίους όχι μόνο του 1981, αλλά ολόκληρης της ιστορίας του χέβυ μέταλ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑιρεσιάρχης
Και το νούμερο δύο;
ΔιαγραφήΩραία στήλη. Ελπίζω να τη συνεχίσεις και να δούμε και άλλες χρονιές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι χρονοβόρα διαδικασία. Αν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα το συνεχίσω. Μ' αυτόν τον στόχο το ξεκίνησα...
ΔιαγραφήΆλλη μια εξαιρετική ανάρτηση! Τι χρονιές ήταν αυτές! Περιμένω με αγωνία το 1984 :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκεί πραγματικά "ζορίζομαι" να βγάλω λίστα. Τι να πρωτοβάλεις και σε τι θέση...
ΔιαγραφήΔώσε πόνο. θέλουμε και άλλα τέτοια
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εμείς θέλουμε...
Διαγραφή